Menu
 

Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywac informację o nowościach na tej witrynie wpisz swój adres mail, a następnie wciśnij przycisk dodaj.
 

Linki

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 



Żywność bioaktywna receptą na zdrowie

Dieta większości ludzi jest zbyt uboga. Żywność bioaktywna miałaby chronić przed chorobami takimi jak cukrzyca, miażdżyca i nowotwór.

Nie od dziś wiadomo, że to co jemy, nie jest dla nas obojętne. Ale czy jedząc w pośpiechu, zastanawiamy się, z czego składa się nasz posiłek?

Naukowcy na co dzień zajmujący się żywnością przekonują, że nasze jedzenie odgrywa zasadniczą rolę w regulacji wszystkich procesów życiowych. Przeciętny człowiek zjada rocznie około 30 ton produktów spożywczych, a to oznacza ogromny strumień związków chemicznych, który przepływa przez nasz organizm. Im bogatsza i lepiej zbilansowana będzie nasza dieta, tym lepiej.

Niestety, jak pokazują statystyki dieta większości z nas jest zbyt uboga i monotonna. Coraz częściej też zapadamy na choroby cywilizacyjne. Ale jak się okazuje – jest na to sposób. Poznańscy naukowcy z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Uniwersytetu Przyrodniczego twierdza, że badaniami genetycznymi możemy wykazać pewne predyspozycje do zachorowań, chociażby na choroby nowotworowe bądź cywilizacyjne – cukrzycę, miażdżycę czy otyłość. Kiedy będziemy wiedzieć, kto jest szczególnie narażony na określone choroby, możemy – wskazując pewne grupy produktów, które zawierają dużo antyoksydantów , na przykład owoce czy warzywa – promować spożycie większej ilości tych produktów, wspomagając nasz organizm w walce z tymi schorzeniami.

Produkty spożywcze, nad którymi pracują poznańscy naukowcy to coś, czego jeszcze nie było. Ma to być linia całkowicie nowych produktów , które są projektowane od podstaw. W ich skład wejdą specjalnie wyselekcjonowane składniki roślin, wyłącznie pochodzenia naturalnego. I jak zapewniają badacze, nie będzie tam żadnej dodatkowej chemii. Co ważne, nie mają to być suplementy diety, w postaci kapsułek czy tabletek, tylko produkty, które jemy na co dzień – tyle że o wiele zdrowsze i dobrane specjalnie do naszych potrzeb.

Pozostaje tylko kwestia ceny. Naukowcy mają nadzieję, że uda się wyprodukować bioaktywne jedzenie za przystępna cenę. Pierwsze produkty mają pojawić się w sklepach za dwa, trzy lata.

 

Źródło: tvp.info / Katarzyna Kaczmarek

data dodania: 2012-06-22 powrót  
Ogłoszenie
 

Aktualności

Jak drugie śniadanie wpływa na nasz dzień?

Zamiast bezwartościowej przekąski, albo mało pożywnego dania z baru szybkiej obsługi, warto na lunch zjeść coś pożywnego. Okazuje się, bowiem, że to, po co sięgniemy na drugie śniadanie ma istotny wpływ na to jak będziemy funkcjonować przez resztę dnia.

2014-10-30 czytaj

Zioła i przyprawy na zdrowie

Umiejętne stosowanie przypraw i ziół może ułatwić nam ograniczenie szkodliwych dla zdrowia składników pożywienia, w tym soli i tłuszczów. Może pomóc też ograniczyć ilość spożywanych kalorii, poprawić przemianę materii.

2014-10-30 czytaj
Artykuły
 


 
Copyright DDSOFT.pl 2009