Menu
 

Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywac informację o nowościach na tej witrynie wpisz swój adres mail, a następnie wciśnij przycisk dodaj.
 

Linki

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 



Żywność bioaktywna receptą na zdrowie

Dieta większości ludzi jest zbyt uboga. Żywność bioaktywna miałaby chronić przed chorobami takimi jak cukrzyca, miażdżyca i nowotwór.

Nie od dziś wiadomo, że to co jemy, nie jest dla nas obojętne. Ale czy jedząc w pośpiechu, zastanawiamy się, z czego składa się nasz posiłek?

Naukowcy na co dzień zajmujący się żywnością przekonują, że nasze jedzenie odgrywa zasadniczą rolę w regulacji wszystkich procesów życiowych. Przeciętny człowiek zjada rocznie około 30 ton produktów spożywczych, a to oznacza ogromny strumień związków chemicznych, który przepływa przez nasz organizm. Im bogatsza i lepiej zbilansowana będzie nasza dieta, tym lepiej.

Niestety, jak pokazują statystyki dieta większości z nas jest zbyt uboga i monotonna. Coraz częściej też zapadamy na choroby cywilizacyjne. Ale jak się okazuje – jest na to sposób. Poznańscy naukowcy z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Uniwersytetu Przyrodniczego twierdza, że badaniami genetycznymi możemy wykazać pewne predyspozycje do zachorowań, chociażby na choroby nowotworowe bądź cywilizacyjne – cukrzycę, miażdżycę czy otyłość. Kiedy będziemy wiedzieć, kto jest szczególnie narażony na określone choroby, możemy – wskazując pewne grupy produktów, które zawierają dużo antyoksydantów , na przykład owoce czy warzywa – promować spożycie większej ilości tych produktów, wspomagając nasz organizm w walce z tymi schorzeniami.

Produkty spożywcze, nad którymi pracują poznańscy naukowcy to coś, czego jeszcze nie było. Ma to być linia całkowicie nowych produktów , które są projektowane od podstaw. W ich skład wejdą specjalnie wyselekcjonowane składniki roślin, wyłącznie pochodzenia naturalnego. I jak zapewniają badacze, nie będzie tam żadnej dodatkowej chemii. Co ważne, nie mają to być suplementy diety, w postaci kapsułek czy tabletek, tylko produkty, które jemy na co dzień – tyle że o wiele zdrowsze i dobrane specjalnie do naszych potrzeb.

Pozostaje tylko kwestia ceny. Naukowcy mają nadzieję, że uda się wyprodukować bioaktywne jedzenie za przystępna cenę. Pierwsze produkty mają pojawić się w sklepach za dwa, trzy lata.

 

Źródło: tvp.info / Katarzyna Kaczmarek

data dodania: 2012-06-22 powrót  
Ogłoszenie
 

Aktualności

Jedz tłusto. By zmniejszyć ryzyko cukrzycy

Produkty mleczne o wysokiej zawartości tłuszczu są zdrowsze niż inne zawierające tłuszcze nasycone. Wystarczy jeść codziennie osiem porcji pełnego mleka, śmietany, masła i sera, by obniżyć ryzyko cukrzycy 2 aż o 25 proc.

2014-09-17 czytaj

Gdynia walczy z cukrzycą. Przebadają stan zdrowia 30 tys. gimnazjalistów

W Gdyni ruszyła druga edycja akcji "Pozdro". Uczniowie klas I ze wszystkich gdyńskich gimnazjów zostaną przebadani pod kątem ogólnego stanu zdrowia oraz ryzyka zachorowania na cukrzycę.

2014-09-17 czytaj
Artykuły
 


 
Copyright DDSOFT.pl 2009