Menu
 

Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywac informację o nowościach na tej witrynie wpisz swój adres mail, a następnie wciśnij przycisk dodaj.
 

Linki

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 



Spojrzenie w dno oka - na Światowym Dniu Cukrzycy

Pierwsi chętni przyszli już około siódmej rano. Badania zaplanowano od godziny 10-tej i do ich zakończenie do 16-tej, kolejka nie malała. Do białostockich „Spodków” na bezpłatne, a potrzebne chorym i zagrożonym cukrzycą, badania zgłosiło się 17 listopada ponad czterysta osób.

 

 

W ten sposób białostocki oddział Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków obchodził Światowy Dzień Cukrzycy. Ustanowiono go dwadzieścia lat temu, w 1991 roku, gdy uświadomiono sobie, że ta choroba cywilizacyjna rozprzestrzenia się z przerażającą szybkością, a równie ważne jak działania medyczne jest informowanie o jej objawach i przebiegu, by jak najwcześniej można było ją zdiagnozować i zapobiec powikłaniom.

 

 

Jednym z najpoważniejszych powikłań cukrzycy jest uszkodzenie drobniutkich naczyń krwionośnych odżywiających oko, co prowadzić może do utraty wzroku. Badanie dna oka tradycyjną metodą przeważnie wymaga farmakologicznego rozszerzenia źrenicy, co na kilka godzin utrudnia pacjentom życie. Nowoczesne aparaty diagnostyczne, tak zwane fundus camery, pozwalają na wykonanie bardzo czułych stereoskopowych zdjąć dna oka, a tym samym precyzyjniejszą diagnozę. I takie właśnie supernowoczesne urządzenie stanęło na kilka godzin w Białymstoku. Do ciemni na zbadanie dna oka, a potem opisującego zdjęcia doktora, ustawiło się najwięcej pacjentów.

 

 

 

 

Diabetycy lękający się polineuropatii, najczęstszego i najdotkliwszego powikłania cukrzycy, mogli przebadać swoje nogi u lekarza, wszyscy zaś ponadto zmierzyć poziom glukozy, hemoglobiny glikowanej i wskaźników lipidowych we krwi, sprawdzić ciśnienie, zważyć się i dokonać pomiaru tkanki tłuszczowej oraz porozmawiać z dietetykiem.

 

 

Czekały też na nich stoiska z obuwiem ortopedycznym pomocnym w cukrzycy i innych problemach.

Istotnym elementem obchodów były wykłady: prof. dr hab. med. Marii Górskiej nt. „Ewolucja i perspektywy leczenia cukrzycy”, prof. dr hab. Małgorzaty Szelachowskiej nt.  „Postępy w leczeniu cukrzycy typu 2” oraz prof. dr hab. Iriny Kowalskiej nt. „Otyłość jako czynnik ryzyka rozwoju cukrzycy”.

  

 

 

  Relacja z uroczystego

Czwartkowego Obiadu u Diabetyków, który zakończył

  Światowy Dzień Cukrzycy 

 

data dodania: 2011-12-22 powrót  
Ogłoszenie
 

Aktualności

Brokuł: smaczny skarb natury

Brokuł, nazywany inaczej kapustą szparagową, to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Bogaty w składniki odżywcze, witaminy oraz minerały, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, zapobiega wielu schorzeniom, chorobom układu krążenia, a nawet nowotworom. Co więcej, odpowiednio przyrządzony doskonale smakuje, dlatego warto, by stał się nieodłącznym elementem naszej codziennej diety.

2014-08-30 czytaj

Dieta alkaliczna, czyli zasadowa – na czym polega?

Opiera się na założeniu, że skoro pH ludzkiego organizmu jest zasadowe, to takie również powinny być spożywane przez nas pokarmy. Tymczasem większość tego, co jemy, działa zakwaszająco prowadząc do złego samopoczucia, nadwagi i wielu chorób. Ratunkiem dla zakwaszonego organizmu ma być dieta alkaliczna, która pozwala również schudnąć, choć nie to jest jej głównym celem.

2014-08-30 czytaj
Artykuły
 


 
Copyright DDSOFT.pl 2009